» 2015/06 Pardubice
Zlatý pohár 13.6.2015 - dostih, který byl před startem zrušen

13.6.2015 se Mirax objevil na startovní listině Zlatého poháru Předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR",
Steeplechase - cena - NL - 4.400 m, pro 5 leté a starší koně.
350.000 Kč (175.000,- Kč - 80.500,- Kč - 52.500,- - 24.500,- 17.500,- Kč)

Byl to horký víkend. V neděli bylo už od rána dusno a teplota atakovala 34 stupňů. V průběhu cesty z Prahy do Pardubic jsme s již obavami pozorovali tvorbu oblačnosti a doufali, že to do dostihu vydrží... Dusno na padnutí a tvořící se kupovité mraky ale věštily pořádnou bouřku.
Po příjezdu do Pardubic (kolem třetí hodniny) ještě vládlo slunečné počasí.  Dráha byla suchá, oranice silně prašná. Ještě v plném slunci proběhl 4. dostih odstartovaný ve 14:54, viz foto níže.



V následujících minutách už ale počasí dostihům ani fotografům nepřálo.  Na závodiště se snesla průtrž deště, výrazně se ochladilo a fučel vítr. Déšť a vítr bičovali nejen závodiště, ale brzy i tribuny, kde se většina diváků urychleně přesouvala do vnitřních prostor. Fotografové kvapně opouštěli svá stanoviště chráníce si svou techniku vším možným. Videokamera za lesíkem během dostihového přenosu vypověděla službu...




6. dostih, Steeplechase crosscountry

Dostih byl kvůli silnému dešti odstartován s  cca hodinovým zpožděním v 16:57. Dráha byla již silně podmáčená a proto dostihová komise přistoupila ke změně propozice dostihu ze steeplechase cross country na klasickou steeplechase III. kategorie na 4 300 m. Někteří majitelé škrtali, takže startovní pole se zredukovalo na pouhých pět účastníků,  Před dostihem došlo ke kuriozní situaci, kdy koně Barakin a Sixtyseven shodili jezdce ještě před absolvováním zkušebního skoku a rozhodli se vyzkoušet si dráhu bez "řidičů". Zřejmě se jim dráha zamlouvala, protože se dlouho nechtěli dát chytit. Pak ještě někteří zkoumali, jestli je opravdu nutné absolvovat zkušební skok. Nakonec kapitulovali a odebrali se ke startu. Tímto se samozřejmě vše ještě více zdrželo a start Zlatého poháru, ve kterém měl běžet Mirax, se dále odsouval. Seděli jsme na tribuně a s obavou sledovali meteoradar na mobilních telefonech, který zarputile ukazoval, že se směrem k nám žene pořádná čina...



Mirax v paddocku před dostihem (na chvíli déšť skoro ustal):



7. dostih, Zlatý pohár, původně naplánován na 16:40, byl kvůli silnému dešti a větru opakovaně odkládán. Koně se odebrali do dráhy v 17:30.

Na chvíli déšť téměř ustal a tak jsme vypnuli aplikaci Meteoradar a začali se těšit na dostih. Žokej Myška byl zvědav, jak si s takovým povrchem, dráhou nacucanou vodou, Mirax poradí a sděloval mi, že koni věří.  Někteří majitelé ztratili nervy a koně z dostihu škrtli. Ti zbylí překonali zkušební skok a zamířili do prostoru startu.
Těsně před startem se však z černých mraků náhle spustila taková průtrž, že během chvilky koně nebylo vidět. Silný vítr způsobil, že déšť padal téměř vodorovně proti směru startu, což bylo koním velmi nepříjemné. Kůň, když je volně ve výběhu, si v takovém okamžiku instinktivně stoupne k dešti zádí a chrání si hlavu. Tady to ovšem nešlo a tak bylo vidět značné rozladění čtyřnohých altetů včetně Miraxe, který vztekle házel hlavou.

Pořadatelé start dále zdržovali a nechali lot nějakou dobu chodit dokola. Byli durch...jezdci by se dali ždímat.  Po chvíli se dostihová komise usnesla,  že dostih bude zcela zrušen, respektive všechny zbylé dostihy toho odpoledne budou zrušeny.

Diváci byli nejprve rozladění, ale hned následně se ukázalo, že to bylo moudré rozhodnutí. Za chvíli totiž do stromu kousek od oranice uhodlil blesk takovou silou, že vyšlehl plamen a  ze země se zakouřilo. Ozvala opravdu třeskutá rána a pokud by byl na dráze lot s koňmi, nemuselo by to dobře dopadnout.

Mirax si tedy nakonec skočil zkušební skok, trošku se proběhl po závodišti a zjistil, že dostihové odpoledne může mít i jiný průběh, než na jaký byl doposud zvyklý. Pro jeho psychiku by to mohlo být plus. Naštěstí to do Pardubic nemáme daleko, v podstatě jen přes les.  Jen nás mrzí, že jsme neměli šanci porovnat naše vytrvalecké schopnosti se staršími soupeři.

Vzhledem k tomu, že Zlatý pohár se poběží nejdříve na sklonku prázdnin, musíme najít Miraxovi alternativní program.





Příště se nejspíše uvidíme v Kolesách 19. července na naší obvyklé steeplechase cross country.





YWZmOTNi